Lucasarts återupplivar klassikerna — allihop!

Ja!

För några timmar sedan twittrade Lucasarts att remaken på The Secret of Monkey Island (släpps 15 juli på Steam och XBLA) bara är början på en gigantisk återupplivningsoperation. Loom, Indiana Jones and the Last Crusade, Indiana Jones and the Fate of Atlantis och The Dig är de första av företagets äventyrspärlor som utannonserats till Steam. Inget om prissättningen än, men grejorna släpps redan nu på onsdag. Som i övermorgon.

Det här är fantastiska nyheter. Nästan samtliga 14 äventyrsspel från Maniac Mansion 1987 till Escape from Monkey Island 2000 förtjänar att återupplevas, och det har med vissa undantag inte gått så bra sedan folk plockade bort sina DOS-burkar från skrivborden. XP och senare OS är inte direkt kända för bakåtkompatibilitet med 80- och 90-talsspel.

Och: idag kom jag dessutom helt oprovocerat på att Loom — ett av Lucasarts tidigaste äventyrsspel — också är ett av deras och världens finaste. Med en story som inte alls handlar om att rädda hela galaxen (vem orkar bry sig?), bara att hitta mamma. Det blir mer gripande så. Det är i Loom man vilset säger ”I am Bobbin. Are you my mother?” till var och varannan karaktär man möter; en från början hjärteknipande replik som sedan gjort komiska cameouppträdanden i många av Lucasarts övriga titlar.

Av alla spel som företaget kunde släppa lös igen är det Loom jag tänker mest på. Ett poetiskt, saktmodigt och sorgligt magiäventyr där allt kan transformeras med magiska toner. Links occarina har ingenting på Bobbins magiska trästav. Och inget som Lucasarts skitit ur sig sedan 2000 kan mäta sig med deras äventyrsklassiker.

Loom
Bobbin är mamma på spåren.

Läs det officiella pressmeddelandet här.

Nytwittrat: Första batchen äventyrsspel på Steam ska vara ”full talkie”-VGA-versionerna (snack och 256 färger, alltså).
Och: klassikerna kommer sannolikt till Iphone också.

Denna blogg finns även hos Super PLAY.

Detta inlägg publicerades i spel och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar