Loggbok: Battlestar Galactica: The Board Game

BSG

Glada miner vid äventyrets början. Ingen hade ännu upptäckt att han var cylon.

Ibland vill man inte häcka ensam inne på spelrummet framför Trials HD. Ibland vill man sitta ett gäng kompisar runt ett bord. Hålla en hand med kort som kan hjälpa eller stjälpa mänskligheten. Kasta en tärning som avgör hur många som dör. Manövrera karaktärer som desperat försöker överleva. Anklaga varandra kors och tvärs för att vara en jävla cylon. Äta salta pinnar. Det är då man plockar fram Battlestar Galactica: The Board Game. Igår var en sådan kväll.

Det var premiärspelningen för mig och de flesta andra på plats. Vi spelade sex karaktärer från tv-serien som kanske, kanske inte är cylonförrädare som vill döda hela mänskligheten. I början av spelet fick alla varsitt hemligt lojalitetskort. Någon ombord på Galactica kunde vara cylon i smyg och motarbeta oss, även om det inte kändes så till en början.

BSG

Det blev aldrig så mycket rymddogfight som man hade befarat.

Det var rätt småputtrigt tryggt i starten. Vi flög omkring med vipers, löste  diverse problem och jag i egenskap av amiral fingrade på nuke-knappen – men behövde inte ens kärnvapen för att sänka en basestar som hovrade hotfullt framför Galactica och skickade ut raiders. Starbuck (aka Johan Martinsson) lyckades bli nerskjuten och hamna på sjukan några gånger, men det var nästan det mest dramatiska som hände i upptakten. Det skulle bli betydligt värre.

När vi väl hade lyckats hoppa några ljusår med flottan kom vi till spelets sleeper agent phase. Nya lojalitetskort delades ut – däribland två kort med texten ”Du är en cylon”. Nu visste vi att det fanns minst en, troligen två, cyloner ibland oss. Samtidigt var Galacticas moral på upphällningen. En större kris som vi inte lyckades stävja vore slutet för mänskligheten, men seger för cylonspelarna bland oss. Nu var det ett co op-spel där två lag jobbade mot varandra, men där vi inte var säkra på exakt hur lagen såg ut.

Genast började det gå sämre för oss ombord på skeppet. Varje runda dras en ny kris som måste avhjälpas genom att man gemensamt sakar färdighetskort vars totalvärde måste överstiga krisens svårighetsgrad. Efter att cylonerna introducerats i flottan började våra krisbehandlingshögar infekteras av felaktiga kort som drog av från slutsumman och gjorde att vi förlorade bränsle, befolkning och mat i en alarmerande takt. Samtidigt behövde vi bara hoppa en gång till med Galactica för att komma hem och vinna spelet – om så bara med en liten spillra människojälar kvar vid livet.

BSG

Cylon-Jonas försöker sig på en Gaius Baltar-imitation, till Cylon-Cecilias förtjusning.

Det var nu det blev riktigt spännande. Det kändes, som i tv-serien, att mänsklighetens öde hängde på en skör tråd. Först Johan, sedan Jonas, avslöjade sina äkta identiteter som cyloner. Nu fick de varsitt Superkris-kort som de kunde spela nästa omgång. Superkris? Vi som liksom höll på att utrotas bara av alla vanliga kriser som poppade upp varje runda. Planen var enkel men semihopplös: jag, Gisela, Jari och Alfred var uppenbarligen inte cyloner och satt på rad efter varandra. Först skulle vi spela våra omgångar och satsa allt på att bara överleva de vanliga kriser som vi tvingades dra. Sedan behövde vi på något vis överleva två okända Superkriser på rad för att till sist förhoppningsvis kunna göra ett sista, desperat hopp hem.

BSG

Långt ifrån det tyngsta Fantasy Flight släppt lös på marknaden. Men regelboken behövde konsulteras många gånger under kvällens femtimmarspass.

Vi hade tur. Trots att cylonerna hade chansen att påverka våra kriskort hade de inte tillräckligt starka händer för att få oss att misslyckas. När superkriserna kom lyckades vi först övervinna den ena och sedan överleva den andra, som tack och lov inte slog mot vår vissnande moral. När turen kom till Jari igen hade befolkningen gått från startvärdet 12 till 4 och vi var fortfarande ett hopp ifrån att hitta hem och vinna spelet.

FTL-driven var egentligen inte ordentligt förberedd – om vi hoppade nu riskerade vi att förlora 3 av vår befolkning på 4. Men om vi väntade till Alfreds tur skulle i princip vilken skitkris som helst ta död på oss. Vi hade inga resurser kvar, vi hade uttömt alla våra kort och hade ingenting kvar att sätta emot. Det var nu eller aldrig. Om 75 procent av mänskligheten skulle gå åt i hoppet var det ändå en seger för de överlevande. Det kändes lite som att vi fattade ett av de där svåra besluten som man tvingas till i varje avsnitt av tv-serien.

Sagt och gjort. Jari gick till FTL-kontrollrummet med sin karaktär Boomer och rullade den åttasidiga tärningen för att se om vi skulle klara hoppet utan förluster. Det behövdes en sjua eller åtta – och han rullade en åtta! Vi hoppade med hela vår kvarvarande befolkning intakt och hade överlevt mot alla odds. Cylon-Johan och Cylon-Jonas surade i ett hörn och kom fram till att de borde ha outat sig som cyloner tidigare för att ha kunnat jävlas mer med oss.

Vi var nära döden hela den sista timmen. Ett lite annorlunda kort någon av de sista omgångarna hade betytt game over. Precis som i andra co op-spel (Shadows over Camelot, Arkham Horror, Descent) känns det som att man inte ska kunna överleva annat än i undantagsfall. Jag gillar den där känslan av rå desperation. Och var passar den bättre än i ett brädspel baserat på Battlestar Galactica?

BSG

Kriget i retrospekt. Johan och Jonas/Cecilia borde ha varit mer aggressiva som cyloner, var slutsatsen. Nästa spelomgång kommer bli svårare för människorna.

Foto: Gisela Jönsson

Topp 5 strategibrädspel
5 El Grande
4 The Settlers
3 Battlestar Galactica
2 Through the Ages
1 Age of Empires III

Annonser
Det här inlägget postades i spel och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Loggbok: Battlestar Galactica: The Board Game

  1. Ping: Mitt ögonblick i rymden « spontan ordning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s